Boek: Bevroren tijd van Lieneke Dijkzeul

24-11-2013 11:21

 

Bevroren tijd gaat over de ontdekkingsreis in 1596 van Jacob van Heemskerck en Willem Barents naar China via het noorden. Hun schip komt vast te zitten door het ijs en de hele bemanning moet overwinteren op Nova Zembla. Daar bouwen zij Het Behouden Huys

Hoofdpersonen:

Laurens Willemsz:

Hij is bemanningslid op het schip. Hij heeft donker haar en is best klein. Laurens is rond de 20 jaar oud en is heel vriendelijk en erg behulpzaam, als er hulp nodig is met bijvoorbeeld hout halen voor 'Het Behouden Huys' is hij één van de eerste die ondanks de kou en de vermoeidheid toch roept dat hij mee wilt. Hij blijft altijd positief

Jan Fransz van Haarlem:

Hij is ook bemanningslid op het schip en hij is de beste vriend van Laurens. Hij is 16 jaar oud en is ook vriendelijk en behulpzaam, ook hij gaat mee met bijvoorbeeld hout halen, maar alleen als Laurens ook mee gaat. Totdat Jan ziek wordt. Als de bemanningsleden al een paar maanden overwinteren op Nova Zembla krijgen steeds meer mannen scheurbuik en Jan ook. Hij kon steeds minder doen en werd chagerijniger en wou zo snel mogelijk naar huis, maar weg konden ze niet want het schip was stuk en overal lag ijs. Later op de terugreis overleed Jan.

Willem Barents:

Hij is de stuurman van het schip. Hij heeft wat duurdere, warme kleding aan dan de rest van de bemanning. Ook is hij al wat ouder. Hij is erg vriendelijk en slim. Hij had tijdens deze ondekkingsreis en andere ontdekkingsreizen het gebied rondom Nova Zembla in kaart gebracht. Hij besloot hoe ze gingen varen. Ook hij werd op de terugreis ziek en overleed.

Jacob van Heemskerck:

Hij was de kapitein van het schip, hij nam veel beslissingen. Hij was al wat rijker en droeg duurdere kleding die holpen tegen de extreme kou. hij was al wat ouder dan de andere bemanningsleden. Hij is vriendelijk en deelt o.a. zijn voedsel met de rest van de bemanning, normaal zou hij meer krijgen.

Gerrit de Veer:

Hij is ook een bamanningslid. Gerrit houdt tijdens de reis een dagboek bij, hierdoor kwamen we veel te weten over hoe de reis was verlopen. Hij is erg aardig en ook slim. Als Willem Barents is overleden helpt hij de kapitein om de weg terug te vinden.

Bijpersonen:

De andere bemanningsleden van het schip:

  • Pieter Pietersz Vos
  • Meester Hans Vos
  • timmerman (hij overleed als eerste, op 23 september 1596)
  • Jacob Jansz Sterrenburgh
  • Lenaert Heyndricksz
  • Pieter Cornelisz
  • Jacob Jansz Hoogwhout
  • Jan van Buysen Reyniersz
  • Jacob Evertsz
  • Claes Andriesz (hij overleed tegelijkertijd met Barents op 20 juni 1597)
Sympathie:

Sympathie voor elk bemanningslid. Iedereen probeerden zoveel mogelijk te helpen om weer van Nova Zembla terug naar Nederland te komen.

Verhaalprobleem:

De mannen proberen een weg naar China te vinden via het noorden, om in China te handelen. Maar het schip komt vast te zitten in het ijs en gaat stuk. De bemanning moet noodgedwongen overwinteren op Nova Zembla

Thema:

De overwintering op Nova Zembla

Spanning:

Het wordt spannend als het ijs steeds dichter bij het schip komt en er wordt spanning opgebouwd met de vraag of ze ooit nog levend terug keren. Ook wordt het spannend als er weer een gevecht is met een ijsbeer.

Cliffhanger:

Af en toe eindigt een hoofdstuk met een cliffhanger. Bijvoorbeeld als iedereen op de terugreis uit de open bootjes dreigt te vallen en iedereen elkaar kwijtraakt.

Tijd:

Van 1596 tot 1597

Chronologische volgorde:

Het verhaal wordt niet helemaal in chronologische volgorde verteld.

Terugblik/flaschback:

Heel af en toe is er een korte terugblik. Dan wordt er wat verteld over hoe het leven was voor dat ze op ontdekkingsreis gingen.


 

Bevroren tijd is een erg leuk, mooi en ook een leerzaam boek!